Rouw en verlies

Hoe kinderen rouwen en omgaan met verliessituaties is verschillend per persoon, leeftijd en ontwikkelingsfase, maar ook van andere factoren. In de begeleiding bij verlies werken we altijd systemisch. Achter een kind staat een gezin en/ of ander vangnet. Hoe het systeem omgaat met verliessituaties, verdriet en andere emoties heeft veel invloed op de manier waarop het kind dit zal doen. De begeleiding zal dan ook afwisselend met het kind alleen zijn en dan weer eens in gezinsverband.

Kinderen kiezen hun eigen tempo, moment en manier om bezig te zijn met het verdriet of verlies. Het verdriet komt en gaat en bij kinderen en soms is er zelfs gewoon ruimte voor plezier.

Bij meer dan de helft van alle kinderen en jongeren verloopt het rouwproces probleemloos en is er voldoende veerkracht bij het kind en zijn naaste omgeving om met vallen en opstaan door te gaan met het leven. Maar jullie leven is enorm veranderd, terwijl jullie omgeving verder gaat. Hier kan gevoel van eenzaamheid en onbegrip ontstaan. Draaglast en draagkracht kunnen uit balans raken en soms is een kind of ouder dan (even) niet in staat zelf verder te kunnen.

Ik begeleid kinderen, jongeren en gezinnen in verliessituaties door overlijden en help het verlies te integreren in het leven. De balans te vinden tussen dóórleven en doorléven. In een fijne veilige omgeving waar ruimte is voor verdriet, proberen we woorden te geven aan alle emoties die er kunnen zijn. We kijken samen waar de grootste zorg ligt en op welke manier jullie of jullie kind het beste geholpen is. Om vervolgens vanuit zijn/ haar eigen veerkracht weer verder te kunnen.

Sandra Wijnen
Hi Five kindercoaching